UVOD U BAZE PODATAKA I OBRADA PODATAKA

[vc_row][vc_column width=”1/6″][ultimate_info_table color_scheme=”custom” color_bg_highlight=”#dbdbdb” package_heading=”27.02.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-calendar” icon_color=”#3a3a3a” heading_font_color=”#3a3a3a” features_font_color=”#3a3a3a” heading_font_style=”font-weight:bold;” heading_font_size=”desktop:30px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

08:30 – 16:00

[/ultimate_info_table][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

UVOD U BAZE PODATAKA I OBRADA PODATAKA

mr.sc. Krešimir Futivić

Specijalistički seminar na temu baza podataka i osnova dohvata podataka.

2.790,00kn + PDV
15% popust ostvarite prijavom do 22.02.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Opis” modal_on=”text” modal_on_align=”left” read_text=”Saznaj više…” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ img_size=”80″ content_text_color=”#4c4c4c” txt_color=”#3a3a3a” trigger_text_font_style=”text-decoration:underline;”]

CILJ SEMINARA

Cilj modula je osposobljavanje polaznika za pripremu potrebnih podataka za analizu. To znači da će na kraju modula polaznici moći kreirati tablice kakve su im potrebne kao ulazne informacije za danju analizu. Osim osnovnog upoznavanja sa select, insert i ostalim SQL naredbama niz vježbi fokusiran je na preradu i transformaciju podataka. Podaci kakvi se nalaze u bazama podataka nisu bez te dodatne obrade pogodni za analizu već ih je potrebno pripremiti. Vježbe se rade na ORACLE XE bazi podataka.

SYLLABUS

 1. DAN – Uvod u baze podataka i osnove dohvata podataka
 • Upoznavanje s osnovnim pojmovima
 • ER modeliranje
 • Spajanje i klijenti za bazu podataka
 • Kreiranje tablica
 • Dohvat podataka (select naredba)
 • Upoznavanje sa uvjetima u select naredbama (WHERE)
 • Sortiranje podataka
 • Agregiranje podataka (SUM, COUNT, …)
 • Pojam transakcije

 

VJEŽBE:
Kreiranje modela i pisanje različitih SELECT upita. Upoznavanje sa osnovama i konceptima upita nad bazama podataka. Razumijevanje alata za pisanje upita. Snalaženje sa tablicama, kolonama, pisanje WHERE uvjeta u dohvatu.

 

 1. DAN – Obrada podataka
 • Vrste objekata u bazama (view, job, procedure)
 • Povezivanje tablica (JOIN)
 • Masovno učitavanje podataka
 • Korištenje funkcija u upitima
 • Prerada i prilagodba podataka (UPDATE)
 • Kreiranje novih tablica na osnovi upita (INSERT, CREATE AS SELECT…)

 

VJEŽBE:
Obrada postojećih podataka i kreiranje podataka (update, delete, insert). Kopiranje dijela podataka u nove tablice, danje razrade select upita (kompliciraniji primjeri), upotreba subselect upita, korištenje najvažnijih baznih funkcija (poput onih za obrade teksta i datuma) , upoznavanje sa ostalim baznim objektima (view, …).
Koncept drugog dana je proširenje znanja od dohvata podataka do njihove obrade i početka pripreme za alate koji će podatke na kraju i koristiti.

PREDAVAČ

Mr.sc. Krešimir Futivić završio je FER 1997. smjer računarstvo. Nakon toga na FER-u upisuje specijalistički studij „Diploma study in management“. 1998. se zapošljava u Farmacija d.d. i radi na razvoju internih aplikacija. Od 2000. radi u IN2 d.o.o gdje se od početka bavi skladištima podataka i poslovnim područjem BI-a. 2012. završava specijalistički studij “Menadžment poslovnih sustava”.
Od godine 2012. radi u tvrtci NEOS specijaliziranoj za izradu složenih BI/DW sustava. Već 17 godina radi na poslovima implementacije BI sustava i sustava za planiranje u brojnim hrvatskim poduzećima (TDR, Generali, PBZ American Express i dr.), ali i izvan Hrvatske (IsBank – najveća turska banka, Makedonski Telecom i dr.). Sudjeluje na brojnim velikim projektima u ulogama BI konzultanta, arhitekta BI sustava i voditelja projekata. Područje glavnog poslovnog interesa su mu financijsko planiranje i izvještavanje.

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Svi zainteresirani za baze podataka te za primjenu baza podataka i dohvata i obrade podataka; manageri i djelatnici u IT sketoru, samostalni radnici u IT sektoru, poslovni konzultanti, project manageri, bankari, investicijski i financijski analitičari, financijski manageri u poduzećima, manageri i djelatnici nabave i prodaje, mali i srednji poduzetnici, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama.

ADRESA

Prostor Veleučilišta VERN, Importanne Galleria, 2. kat, Iblerov trg 10, Zagreb.[/ultimate_modal][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Prijavi” btn_size=”md” btn_bg_color=”” btn_text=”Prijavi” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ img_size=”80″ btn_txt_color=”#3a3a3a”][contact-form-7 id=”43″ title=”Contact form 3″]

KOTIZACIJA SEMINARA

2.790,00kn + PDV
do 22.02.2019. 2.290,00 kn + PDV

žiro račun Xenon savjetovanja
HR0623600001101988744[/ultimate_modal][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Komentiraj