TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2018. GODINI

[vc_row][vc_column width=”1/6″][ultimate_info_table color_scheme=”custom” color_bg_highlight=”rgba(207,187,87,0.8)” package_heading=”20.10.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-calendar” icon_color=”#3a3a3a” heading_font_color=”#3a3a3a” features_font_color=”#3a3a3a” heading_font_style=”font-weight:bold;” heading_font_size=”desktop:30px;” features_font_size=”desktop:18px;”]09:30 – 16:00[/ultimate_info_table][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2018. GODINI

Mr.sc. Željko Uhlir (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja), Prof.dr.sc. Josip Tica (EFZG), Vedrana Likan (Colliers Advisory), Željko Vučemil (VMD Projekt), Pere Mioč (Mazars Cinotti), Mićo Ljubenko, odvjetnik
Europski dom, Jurišićeva 1, Zagreb

Specijalističko savjetovanje s naglaskom na analizi novog ciklusa tržišta nekretnina, sa osvrtom na planove resornog Ministarstva te na porezne aktualnosti kao i otvorena pitanja vezana uz procjenu vrijednosti nekretnina.

1.390,00 kn + PDV (ukupno 1.737,50kn)
EARLY BIRD PRIJAVE DO 15.09. – 990,00 kn + PDV[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Opis” modal_on=”text” modal_on_align=”left” read_text=”Saznaj više…” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ content_text_color=”#4c4c4c” txt_color=”#3a3a3a” trigger_text_font_style=”text-decoration:underline;”]

CILJ SEMINARA

Seminar se fokusira na analizu stanja na tržištu nekretnina te projekcije kretanja tržišta na početku novog ciklusa rasta. Nakon što smo između 2000. i 2015. prošli cjelokupni ciklus rasta i korekcije cijena nekretnina, osnovno je pitanje da li će ciklus koji je započeo imati slične karakteristike. Ključno pitanje je dokle će trajati ciklus oporavka, odnosno gdje je vrhunac novog ciklusa te da li će se ponoviti nekretninski balon iz 2007. i 2008. godine. Pritom se na seminaru analizira tržište stambenog prostora te tržište uredskog prostora u Zagrebu kao i tržište hotela, vila i apartmana na Jadranu.

Seminar će dati odgovor koliko ekonomski ciklus te rekordne turističke sezone utječu na rast cijena nekretnina. Nadalje, fokus je i na pregledu aktualnih nekretninskih investicija kao i analize stope povrata na navedenih investicija u Zagrebu, kao i na Jadranu. Pritom će se nastojati dati odgovor koji tip investicija prolazi u Zagrebu, a kakve su stope povrata na ulaganja u hotele, kampove, vile i apartmane na Jadranu. Prezentira se detaljna analiza tržišta nekretnina s naglaskom na stambeno tržište u Zagrebu i turistički sektor na Jadranu (hoteli, vile, apartmani), te se na temelju javno dostupnih informacija za tržište nekretnina prezentiraju očekivanja, prilike i prijetnje na tržištu nekretnina za 2018. godinu.
Seminar će se osvrnuti i dati pogled i na građevinsku industriju u svijetlu opće ekonomske situacije te ubrzavanja kunskog kreditiranja stanovništva.

U drugom dijelu seminara navest će se planovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za 2018. godinu u vidu subvencioniranja stambenih kredita, spajanja katastra i gruntovnice kao i ostalih aktualnih tema koje će Ministarstvo rješavati u nadolazećoj godini.

U trećem dijelu seminara fokus će biti na porezu na nekretnine te na opravdanosti njegova uvođenja. Navest će se argumenti za i protiv uvođenja poreza na nekretnine te optimalnog trenutka njegovog uvođenja. Također će se projicirati utjecaj poreza na nekretnine na buduće cijene nekretnina, odnosno nastojat će se odgovoriti na pitanje u kojoj mjeri će eventualno uvođenje poreza na nekretnine utjecati na cijene nekretnina i ulaganja investitora. Uz porez na nekretnine dati će se odgovori na sva aktualna pitanja poput Poreza na dodanu vrijednost (PDV) pri gradnji nekretnina kao i Porez na dodanu vrijednost te Porez na promet pri prodaji nekretnina te aspekt Poreza na dohodak pri iznajmljivanju i prodaji nekretnina.

U posljednjem dijelu seminara analizirat će se otvorena pitanja vezano uz metode procjene vrijednosti nekretnina, dotaknuvši pritom sve metode procjene vrijednosti nekretnina. Jedno od otvorenih pitanja koje će se analizirati je procjena vrijednosti specifičnih nekretnina poput hotela, marina i benzinskih crpki.

SYLLABUS

 1. Projekcije tržišta nekretnina u 2018. godini
  1. Novi ciklus tržišta nekretnina – gdje je vrhunac novog ciklusa?
  2. Tržište nekretnina – ponuda, potražnja i cijena
  3. Projekcije tržišta nekretnina u periodu 2018.-2020.
  4. Građevinska industrija između tržišta nekretnina i tržišta kapitala
  5. Kako ekonomski ciklus i turistička sezona djeluje na ponašanje tržišta?

 

 1. Planovi Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenje za 2018. godinu
  1. Subvencionirani krediti
  2. Katastar i gruntovnica
  3. Ostali planovi za 2018. godinu

 

 1. Porezi u nekretninskom sektoru
  1. Porez na nekretnine – da ili ne?
  2. Kada će se eventualno uvesti porez na nekretnine?
  3. Kakav će biti utjecaj eventualnog uvođenja poreza na nekretnine na cijene nekretnina?
  4. PDV pri gradnji – tuzemni prijenos porezne obveze
  5. PDV i porez na promet nekretnina pri prodaji nekretnina
  6. Aspekt poreza na dohodak kod iznajmljivanja ili prodaje nekretnina

 

 1. Koji projekti trenutno uspijevaju u Zagrebu, a koji na Jadranu?
  1. Koji projekti uspijevaju u Zagrebu na tržištu stambenih nekretnina, a koji na tržištu uredskog prostora?
  2. Kako povećana turistička potražnja utječe na tržište nekretnina u Zagrebu?
  3. Kakvi su prinosi odnosno rokovi povrata na investicije u hotele, a kakvi u investicije u apartmane i luksuzne kuće (vile) na Jadranu?
  4. Što nam razumijevanje turističke potražnje govori o kretanju cijena nekretnina na obali?
  5. Koji dijelovi Jadrana imaju najdulju sezonu i time opravdavaju rast cijene zemljišta i nekretnina te gdje je najveći potencijal obale u budućnosti?

 

 1. Analiza otvorenih pitanja iz područja procjene vrijednosti nekretnina
  1. Prihodovna metoda
  2. Poredbena metoda
  3. Ostale metode
  4. Kako procijeniti vrijednost hotela, marine ili benzinske crpke?

 

 1. Otvorena pravna pitanja vezana uz nekretnine

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Stručnjaci za nekretnine, investitori, developeri, građevinari, sudski vještaci, arhitekti, posrednici na tržištu nekretnina, investicijski savjetnici, bankari, financijski analitičari, financijski manageri u poduzećima, poslovni konzultanti,  project manageri, mali i srednji poduzetnici, individualni investitori, računovođe, urbanisti, geodeti, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama.

.

[/ultimate_modal][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Prijavi” btn_size=”md” btn_bg_color=”” btn_text=”Prijavi” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ btn_txt_color=”#3a3a3a”][contact-form-7 id=”43″ title=”Contact form 3″]

[/ultimate_modal][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Komentiraj