TEHNIČKA I FUNDAMENTALNA ANALIZA TRŽIŠTA KAPITALA

Specijalistički seminar na temu tehničke i fundamentalne analize dionica na svjetskim te na hrvatskom tržištu kapitala
 
Datum: 05. lipanj 2009., s početkom u 12,00 sati
Mjesto: Europski dom, Jurišićeva 1, Zagreb
Prezentor: Boris Pevalek, Tomislav Grgić
 

CILJ SEMINARA

Nakon dužeg razdoblja pada domaćeg tržišta kapitala popraćenog manjim volumenima trgovanja, zadnji mjeseci prikazuju razdoblje optimizma te povećanog prometa. Da li sadašnji uzlazni trend ima osnove u fundamentalnoj i tehničkoj analizi ili predstavlja tzv. “bull trap” u medvjeđem tržištu? Trenutna situacija na svjetskim pa tako i na hrvatskom tržištu kapitala ukazuju na potrebu za kvalitetnijim i racionalnijim pristupom tržištu kapitala. Seminar će stoga prikazom fundamentalne i tehničke analize ulaganja u dionice na domaćoj i svjetskim burzama nastojati produbiti znanje polaznika o ulaganjima u sklopu njihovog redovitog posla u financijskoj industriji, ali i na razini individualnog ulagača. Fundamentalna analiza se bazira na procjeni vrijednosti s obzirom na financijske pokazatelje kompanija te na makroekonomsko okruženje dok tehnička analiza pokušava procijeniti kretanje vrijednosti dionica u budućnosti na osnovu prošlog kretanja cijene i volumena trgovanja. Seminar nastoji analizirati investicijske mogućnosti ulaganja u financijske instrumente prezentirajući ih kroz njihove karakteristike, vrednovanje i rizik dajući time procjenu potcijenjenosti i precijenjenosti dionica na pojedinim tržištima.
 

SYLLABUS

1. Makroekonomsko okruženje trgovanja

2. Fundamentalna analiza

a. Analiza poslovanja poduzeće

b. Relativno vrednovanje (multiples)

– P/Earnings

– P/Sales

– P/Book

– P/Cash Flow

c. Dividend discount model (DDM)

d. Dividend cash flow (DCF)

e. Analiza fundamenata hrvatskih i inozemnih dionica (tržište SAD-a, EU, regije)

3. Tehnička analiza dionica

a. Osnove tehničke analize

b. Upotreba japanskih svijeća

c. Prepoznavanje trenda

d. Upotreba oscilatora (RSI, MACD, Stochastic…)

e. Primjena tehničke analize na svjetska tržišta kapitala kao i na domaće tržište kapitala
 

PREDAVAČI

Boris Pevalek diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon rada u njemačkoj banci Sparkasse Hanau vraća se u Hrvatsku te radi kao konzultant jedne od vodećih domaćih brokerskih kuća. Sredinom 2007. prelazi u Prospectus Invest gdje vodi odjel financijske analize. Specijalizirao se za procjenu vrijednosti dionica na tržištima u razvoju i pratećih rizika. Ima položen ispit za investicijskog savjetnika.

Tomislav Grgić  diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Aktivno se bavi analizom i trgovanjem na tržištu kapitala od 1998. godine. Trenutno radi kao financijski analitičar u poslovnoj banci. Specijalizirao se na području tehničke analize.
 

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Bankari, financijski analitičari, brokeri, investicijski savjetnici, portfolio investitori, poslovni konzultanti, poduzetnici, korporativni manageri, mali investitori.
 

Komentiraj