PRIMJENA EXCELA U FINANCIJAMA (OSNOVE FINANCIJSKOG MODELIRANJA KROZ PRIMJERE)

Specijalistički seminar na temu primjene Excela u financijama s naglaskom na osnove financijskog modeliranja kroz primjere.
 
Datum: 12. travnja 2013. s početkom u 9,00 sati
Mjesto: prostor Veleučilišta VERN, Iblerov trg 10, Zagreb
Prezentor: mr.sc. Edin Hadžavdić, CFA
 

CILJ SEMINARA

Na radionici ćemo proći kroz veliki broj primjera, koji simuliraju stvarne situacije (poslovne probleme), pokušati polaznicima prenijeti nova i učvrstiti postojeća praktična znanja vezano za primjenu Excel-a u svakodnevnim poslovnim situacijama, ali i tehnike modeliranja u Excelu primjenjive u naprednijim područjima u kojima dolazi do potrebe za složenijom manipulacijom podataka ili složenijim izračunima (analiza investicijskih projekata, financijsko planiranje, kontroling).

 

U prvom dijelu seminara polaznicima ćemo pojasniti upotrebu određenog broja korisnih Excel funkcija potrebnih za izračune i manipulaciju podacima (agregacija, „disekcija“ i pretraživanje podataka te često korištene financijske funkcije).

 

U drugom dijelu seminara, polaznicima ćemo prikazati „algoritme“ i strukture koji se često koriste u financijskom modeliranju koji će polaznicima biti korisni ukoliko žele izrađivati složenije izračune primjerice u području analize investicijskih projekata, projektnog financiranja ili financijskog planiranja.

 

SYLLABUS

1) Kratak prikaz osnovnih mogućnosti Excela: potvrda osnovnih znanja o Excelu, oblikovanje ćelija, definicije konstanti, kratice za jednostavnije korištenje i sl.

 

2) Često korištene funkcije: primjeri korištenja funkcija za manipulaciju podacima (tekstom i brojčanim podacima) te prikaz važnijih financijskih funkcija.

 

 

3) Kratak pregled mogućnosti Excela za pripremu izvješća: pivot tablice, filtriranje podataka, izrada grafova.

 

4) Osnove financijskog modeliranja (primjeri izračuna):

a)           dinamički izračun amortizacije i vrijednosti imovine na bilanci

b)           izračun otplate kredita i informacija za bilancu, RDG i novčani tok

c)           dinamički izračun vrijednosti zaliha

d)           dinamički izračun potraživanja i obveza za kupce / dobavljače

 

5) Primjena jednostavnih, ali čestih izračuna kao primjerice: inflacija, „CAGR“ rast, diskontiranje novčanih tokova, IRR (i problemi vezani uz njega), precizan izračun razdoblja povrata i sl.

 

6) Kratak prikaz specifičnih izračuna vezanih za projektno financiranje: izračun „LLCR“ pokazatelja i izračun potrebnih sredstava na „DSRA“ računu (uz komplikaciju kada se sredstva za DSRA uzimaju upravo iz kredita zbog kojeg DSRA postoji).

 

7) Primjer jednostavnih načina ugradnje analize scenarija (bez korištenja ugrađenih Excel alata) i jednostavne „what-if“ analize.

 

8) Dobra praksa modeliranja u Excelu – pet pravila urednosti.

 

PREDAVAČ

Edin Hadžavdić (CFA) savjetnik je sa izuzetno širokim spektrom znanja iz područja financijske analize (simulacije projekata, uključujući i složene projekte javno privatnih partnerstva) te analize operativnog poslovanja kompanija.

 

Relevantno iskustvo stekao je u KPMG-u i Privrednoj banci. 2007. godine stekao je CFA titulu (Chartered Financial Analyst). 2002. godine završio je ugledan MBA program na Rotterdam School of Management u Nizozemskoj. Magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

 

 

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Financijski analitičari, poslovni konzultanti, project manageri, bankari,  financijski manageri u poduzećima, mali i srednji poduzetnici, individualni investitori, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama, individualni korisnici kojim je potrebno napredno znanje Excela u financijama.

 

KOTIZACIJA SEMINARA

1.215,00 kn + PDV (ukupno 1.518,75kn) 

 

plativo na žiro račun Xenon savjetovanja broj: 2360000-1101988744, poziv na broj 05-6307-0413, prije početka edukacije. Slanjem dvaju ili više polaznika ostvarujete popust od 10% za svakog polaznika (kotizacija u tom slučaju iznosi 1.093,50+PDV).

 

NAPOMENA

Za polaznike seminara osiguran je ručak i osvježenja tijekom pauze. Polaznici će dobiti i materijale sa seminara. Na kraju seminara polaznicima će biti uručen Certifikat o pohađanju seminara.

 

Komentiraj