PRAVNA I POREZNA PITANJA VEZANA UZ NEKRETNINE

[vc_row][vc_column width=”1/6″][ultimate_info_table color_scheme=”custom” color_bg_highlight=”rgba(207,187,87,0.8)” package_heading=”11.10.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-calendar” icon_color=”#3a3a3a” heading_font_color=”#3a3a3a” features_font_color=”#3a3a3a” heading_font_style=”font-weight:bold;” heading_font_size=”desktop:30px;” features_font_size=”desktop:18px;”]08:30 – 16:00[/ultimate_info_table][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

PRAVNA I POREZNA PITANJA VEZANA UZ NEKRETNINE

Mićo Ljubenko, odvjetnik, Pere Mioč

Specijalistički seminar koji analizira pravna i porezna pitanja vezana uz nekretnine i tržište nekretnina.

1.390,00 kn + PDV (ukupno 1.737,50 kn)
15% popust ostvarite prijavom do 05.10.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Opis” modal_on=”text” modal_on_align=”left” read_text=”Saznaj više…” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ img_size=”80″ content_text_color=”#4c4c4c” txt_color=”#3a3a3a” trigger_text_font_style=”text-decoration:underline;”]

CILJ SEMINARA

U seminaru bi se kratko ukazalo na potencijalne probleme koji se mogu pojaviti kod kupoprodaje nekretnine ili neposredno nakon nje i to kako sa aspekta prava vlasništva, ograničenja tog prava i sl., tako i sa aspekta poreznih obaveza. Na snagu su stupili novi zakoni, te su se mijenjali i postojeći koji su unijeli značajne promjene na tržištu nekretnina. Tako primjerice od stupanja u Europsku uniju, potrebno je provesti energetsko certificiranje nekretnina, te je nadalje donesen novi zakon koji do sada nije postojao, Zakon o procijeni vrijednosti nekretnina, a kojim zakonom je reguliran postupak procjene vrijednosti nekretnine. Također, i stupanje na snagu novog Stečajnog zakona kao i Ovršnog zakona je uvelo promjene u postupcima prodaje nekretnina pred sudom na javnim dražbama, odnosno pred Financijskom agencijom.

Drugi dio seminara se bavi svim poreznim pitanjima koja se mogu pojaviti u poslovanju s nekretninama. Naglasak seminara je na novim pravilima oporezivanja pri prodaji nekretnina koja su stupila na snagu 01.01.2015. godine, a koja nude mogućnost ostvarenja određenih poreznih ušteda, ali i otvaraju brojna pitanja u praktičnoj primjeni. Osim navedenog, seminar pruža odgovore na pitanja oporezivanja najma i prodaje nekretnina od strane fizičkih osoba sa aspekta poreza na dohodak, a sve je popraćeno sa sudskom praksom u Hrvatskoj. Cilj seminara je uputiti polaznike u specifična znanja potrebna kako bi se ispravno primijenila pravila oporezivanja, ali i kako bi ostvarili svoje zakonske dozvoljene mogućnosti poreznih ušteda pri poslovanju s nekretninama.

SYLLABUS

 

Prvi dio seminara – Pravna pitanja

A) Propisi koji su bitni za tržište nekretnina, gradnju i imovinsko-pravne odnose

– Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakon o obveznim odnosima

– Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina – pitanje procjene vrijednosti nekretnina

– Ovršni zakon i Stečajni zakon, Pravilnik o PDV-u – kod stjecanja na dražbi

– Građevinski propisi – specifičnosti

B) Pravni rizici kod ugovorne kupoprodaje nekretnina

– Kupnja nekretnine koja je opterećena teretima

– Kako utvrditi točno stanje u trenutku sklapanja ugovora

– Pobijanje ugovora o kupoprodaji zbog radnji na štetu vjerovnika

– Što ako jedna ugovorna strana ne ispuni obveze iz ugovora

C) Prodaja i kupnja nekretnina kroz sudske postupke

– Koji su interesi kupca, vlasnika nekretnine kao ovršenika i trećih osoba kod kupnje nekretnina u sudskim postupcima

– Specifičnosti kupnje nekretnina na javnoj dražbi u stečajnom postupku

– Kupnja nekretnina na javnoj dražbi u ovršnom postupku

– Pitanje oporezivanja nekretnina koje su stečene kupnjom na javnoj dražbi

D) Zemljišnoknjižni oblici zaštite i/ili izloženosti nekretnina

– Kako napraviti pravnu zaštitu nekretnina od neželjenih upisa

– Koje su mogućnosti i interes takozvanih drugih hipoteka

– Kako razlikujemo fiducijara od vlasnika

– Utjecaj zemljišnoknjižnog prava na provedbu ovrhe

 

Drugi dio seminara – Porezna pitanja

 • Računovodstveni tretman nekretnina;
 • Računovodstveni tretman revalorizacije nekretnina i povezani porezni efekti;
 • Porezi pri prodaji nekretnina;
 • PDV i porez na promet nekretnina pri prodaji nekretnina od 01.01.2015. godine;
 • Kada izabrati opcijsko oporezivanje nekretnina?;
 • Što smatra građevinskim zemljištem u smislu poreznih propisa;
 • PDV pri gradnji – tuzemni prijenos porezne obveze;
 • Aspekt poreza na dohodak – što morate znati ukoliko iznajmljujete nekretnine;
 • Aspekt poreza na dohodak – što morate znati kada prodajete nekretnine;
 • Porezni tretman nekretnina pri specifičnim radnjama – podjela društva, unos nekretnina u temeljni kapital i slično;
 • Kako porezno optimizirati prodaju i nabavu nekretnina;
 • Porezna osnovica i osnovne značajke postupka procjene tržišne vrijednosti nekretnine;
 • Nastanak porezne obveze, prijava i saznanje poreznog tijela za nastanak porezne obveze – sudska praksa u Hrvatskoj;

PREDAVAČI

Mićo Ljubenko je diplomirani pravnik sa dugogodišnjim iskustvom koji je osnovao odvjetničko društvo sa partnerima 2008. godine. G. Ljubenko je aktivno sudjelovao u radnoj skupini za izradu novog Stečajnog zakona te je stoga izravno upućen u sadržaj i praktičnu provedbu predstečajnih i stečajnih postupaka. Član je Nadzornog odbora poduzeća Lipik Glas te je završio tečaj za člana nadzornog odbora pri Ekonomskom fakultetu.

Kristijan Cinotti je direktor i partner Mazars Cinotti društava koja se bave revizijom, poreznim savjetovanjem i računovodstvom. Dio karijere je proveo u internacionalnim revizorskim kućama na poslovima revizije i poreznog savjetovanja.
Specijalist je za područje optimiranja poreznog položaja u zemlji i inozemstvu. Prošao je cijeli niz seminara i usavršavanja u zemlji i inozemstvu vezano uz poreze, računovodstvo, financije, reviziju. Posjeduje licence za ovlaštenog revizora, poreznog savjetnika, procjenitelja i računovođu. Glavni je autor ili koautor knjiga: „Što poduzetnici moraju znati o financijama?“, „Kako platiti manje poreza?”, „Leasing u praksi“, „Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave“ i „Mazars – Porezni savjetnik“. Autor je nekoliko članaka iz područja spajanja poduzeća, leasinga i Due Diligenca. Tijekom svoje poslovne karijere, Kristijan je obavljao niz poslova vezanih uz revizije, porezne optimizacije, procjene, due diligence i druge poslovne transakcije.

Pere Mioč je menadžer poreznog i poslovnog savjetovanja u Mazars Cinotti. Pere je uže specijaliziran za područje poreza na dobit i porez na dodanu vrijednost. U sklopu usavršavanja za PDV radio je u Mazars Nizozemska gdje je imao prilike usavršavati PDV s osvrtom na slučajeve Europskog suda pravde i internacionalno oporezivanje. Redovito odlazi na internacionalna usavršavanja i konferencije u inozemstvo kako bi pratio najnovije promjene i razmjenjivao iskustva s kolegama u inozemstvu. Nadalje, Pere je specijalist za provođenje poreznih nadzora i optimizacija, kao i koautor knjiga „Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave“ i „Mazars – Porezni savjetnik“, te stručnih članaka na temu poreza.

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Građevinari, posrednici na tržištu nekretnina, pravnici, arhitekti, sudski vještaci i procjenitelji, urbanisti, geodeti, investicijski savjetnici, financijski manageri u poduzećima, poslovni konzultanti, project manageri, mali i srednji poduzetnici, individualni investitori, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama, djelatnici u jedinicama lokalne i područne samouprave, a posebno uredima za prostorno planiranje, imovinsko-pravne poslove i gospodarenje gradskom imovinom, zemljišnoknjižnim odjelima, te javnobilježničkim i odvjetničkim uredima.[/ultimate_modal][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Prijavi” btn_size=”md” btn_bg_color=”” btn_text=”Prijavi” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ img_size=”80″ btn_txt_color=”#3a3a3a”][contact-form-7 id=”43″ title=”Contact form 3″]

[/ultimate_modal][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Komentiraj