POSEBNE METODE PROCJENE VRIJEDNOSTI NEKRETNINA

[vc_row][vc_column width=”1/6″][ultimate_info_table color_scheme=”custom” color_bg_highlight=”rgba(207,187,87,0.81)” package_heading=”17.05.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-calendar” icon_color=”#3a3a3a” heading_font_color=”#3a3a3a” features_font_color=”#3a3a3a” heading_font_style=”font-weight:bold;” heading_font_size=”desktop:30px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

08:30 – 16:00

[/ultimate_info_table][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

POSEBNE METODE PROCJENE VRIJEDNOSTI NEKRETNINA

Prof.dr.sc. Josip Tica

prostor Europski dom, Jurišićeva 1, Zagreb

Specijalistička radionica o posebnim metodama procjene vrijednosti nekretnina bazirana na rješavanju problema iz prakse u MS Excelu®.

1.390,00kn + PDV (ukupno 1.737,50kn)
15% popust ostvarite prijavom do 14.05.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Opis” modal_on=”text” modal_on_align=”left” read_text=”Saznaj više…” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ img_size=”80″ content_text_color=”#4c4c4c” txt_color=”#3a3a3a” trigger_text_font_style=”text-decoration:underline;”]

CILJEVI SEMINARA

U sklopu ovoga seminara prezentirati će se tri metode: hedonička metoda u sklopu poredbene metode, rezidualna metoda za potrebne izrade studija izvodljivosti i studija najbolje namjene i deduktivna metoda procjene zemljišta u uvjetima izostanka usporedivih čestica.

Prvi dio seminara se sastoji od prezentacije hedoničkog pristupa u sklopu primjene poredbene metode. Poredbena metoda je zakonima i pravilnicima propisana (NN 74/2014, NN 79/2014, NN 78/15 i 105/15) kao adekvatna metoda u procijeni zemljišta, stambenih nekretnina i poslovnih nekretnina. Nužni podaci za procjenu vrijednosti nekretnine poredbenom metodom primarno obuhvaćaju koeficijente za prilagodbu, indeksne nizove (bazne indekse), koeficijente za preračunavanje i poredbene pokazatelje za izgrađena zemljišta. Hedonička metoda koristi se prvenstveno za procjenu koeficijenata za preračunavanje ili prilagodbu kada isti nisu propisani zakonom ili pravilnikom. Jednostavnim korištenjem osnovnih alata u tabličnim kalkulatorima moguće je pomoću baze usporedivih nekretnina doći do vrijednosti koeficijenata koji nedostaju u procjeni. U sklopu seminara posebna pažnja će se posvetiti procijeni koeficijenata u formi postotka.

U drugom dijelu seminara prezentirati će se i rezidualna metoda procjene zemljišta koja je Zakonom i Pravilnikom zabranjena u postupku procjene tržišne vrijednosti nekretnina, ali se najčešće koristi u postupku procjene investicijske vrijednosti nekog zemljišta prilikom izrade studija najbolje namjene ili u izradi studija izvodljivosti. Posebna pažnja prilikom prezentacije navedene metode će biti posvećena problemu cijene čekanja, odnosno “potopljenog” troška kapitala koji je vezan uz projektu od početka njegovog izvršavanja pa sve do prodaje predmetne nekretnine.

Treća metoda koje će biti prezentirana je deduktivna metoda koja se prema Zakonu i Pravilniku koristi za procjenu zemljišta u slučajevima kada nema usporedivih čestica zemljišta, odnosno kada se procjenjuje vrijednost zemljišta u okruženju kada u prostornoj i vremenskoj blizini nema sličnih niti usporedivih čestica (npr. procjena zemljišta u središtu Zagreba).

SYLLABUS

 1. Vrste cijena nekretnina koje postoje  u praksi i posebnosti procjene tržišne vrijednosti nekretnine
  1. Vrste vrijednosti nekretnina koje se procjenjuje
  2. Vrste metoda procjene općenito
  3. Vrste metoda procijene koje nisu dozvoljene u procjeni tržišne vrijednosti nekretnina u RH (NN 74/2014, NN 79/2014, NN 78/15 i 105/15)
 2. Poredbena metoda – hedonički pristup
  1. Provjera tabličnog kalkulatora
  2. Procjena na temelju fiktivnog primjera
  3. Procjena na temelju realnih podataka – Grad Zagreb
  4. Procjena koeficijenata izraženih kao postotak – fiktivnih primjer
  5. Procjena koeficijenata izraženih kao postotak – realni podaci
 3. Rezidualna metoda
  1. Opis projekta
  2. Vrijednost novca u vremenu i “potopljeni trošak” investicije
  3. Trošak intelektualnih usluga
  4. Trošak posredovanja na tržištu nekretnina
  5. Primjer procjene
  6. Određivanje dodane vrijednosti i cijene zemljišta
 4. Deduktivna metoda
  1. Izvod formule
  2. Prikupljanje podataka
  3. Procjena vrijednosti zemljišta deduktivnom metodom – primjer

PREDAVAČ

Prof.dr.sc. Josip Tica doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije Gospodarstvo Hrvatske, Makroekonomija i Urbana Ekonomika. Također se usavršavao na inozemnim sveučilištima pri čemu valja istaknuti da je dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije. Autor je niza istraživanja i članaka iz područja ekonomije te je član glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista. Gostujući je istraživač na University of Pittsburgh te pozivni predavač na Fort Hays University. Izv.prof.dr.sc. Tica duži niz godina istražuje i analizira tržište nekretnina te je traženi predavač na navedenu tematiku.

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Građevinari, posrednici na tržištu nekretnina, arhitekti, sudski vještaci i procjenitelji, urbanisti, geodeti, investicijski savjetnici, financijski manageri u poduzećima, poslovni konzultanti, project manageri, mali i srednji poduzetnici, individualni investitori, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama, djelatnici u jedinicama lokalne i područne samouprave, a posebno uredima za prostorno planiranje, imovinsko-pravne poslove i gospodarenje gradskom imovinom, zemljišnoknjižnim odjelima, te javnobilježničkim i odvjetničkim uredima.[/ultimate_modal][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][ultimate_modal modal_title=”Prijavi” btn_size=”md” btn_bg_color=”” btn_text=”Prijavi” modal_size=”medium” modal_style=”overlay-slideup” overlay_bg_color=”#3f3f3f” overlay_bg_opacity=”80″ modal_border_style=”solid” modal_border_width=”2″ modal_border_radius=”0″ btn_txt_color=”#3a3a3a”][contact-form-7 id=”43″ title=”Contact form 3″]

[/ultimate_modal][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Komentiraj